Ta sommardetox från den digitala världen

Visst är det så, allt ligger framför våra fötter, en hel sommar med 7000 aktiviteter som skall brännas av. Inte nog med det, alla dessa aktiviteter ska dessutom förevigas via Instagram, Facebook, Snapchat för att visa hur oerhört härligt vi har det. I jakten på den perfekta tillvaron springer tiden ofta snabbt, Helt plötsligt har det gått 2½ vecka av semestern och stressen infaller över att semestern snart är över! Tankarna blir lätt ”har jag kämpat i 11 månader för den här korta tiden”….

Näe, låt den här sommaren bli den där du loggar ur alla sociala medier, där du hemfaller till bokläsande, sovmornar och försök bli av med alla ”måsten”. Det är inte lätt, det ska gudarna veta, men visst kan det i alla fall vara värt att göra ett försök. Att vara människa är allt annat än lätt, att dessutom försöka vara en perfekt människa (vad nu det är), är betydligt värre! Vi kliver nu in i en period där vi byter spelplan, förhoppningsvis kan vi lägga vårt professionella jag på hyllan en period och bara vara de som vi egentligen är. För många är detta bland det svåraste som finns, att släppa tanken på prestation, att ständigt leverera och bara existera istället. Min gissning är att många skulle må väldigt bra, både privat och i sin familj att faktiskt bara ta dagen som den kommer. Självklart har vi grejor vi vill göra men håll med om en sak – Det är stor skillnad mellan VILL och MÅSTE, tänk på det.

Det brukar inte gå speciellt lång tid mellan gångerna man hör eller läser om någon som blivit allvarligt sjuk, antingen i cancer eller något annat illavarslande. Varje gång det är någon närstående blir det lika påtagligt, livet är skört men också väldigt värdefullt, ändå tenderar vi till att glömma det, eller åtminstone förskjuta det. För drygt 10 år sen jobbade jag med en kollega som varje dag klev in på kontoret och sa ”Varje morgon är en gåva” med ett stort leende, jag skrattade mest åt honom då. Idag inser jag att det faktiskt är väldigt sant, saker o ting är inte lika givna längre. Det händer saker runt om i världen som vi knappt trodde var möjliga för bara några år sen.

Jag ska själv försöka kliva in i min semester med den tanken, att varje morgon är en gåva, jag ska dessutom försöka pausa mina sociala medier så mycket jag kan. Målbilden är att det får bli som det blir, mer flyta med och ta dagen som den kommer. Att läsa böcker och vila kan aldrig vara fel, eller hur!

Glad sommar!